Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

Σμάρι (Αφεσμός Πουλάκι). Βίντεο από την έξοδο ως τη συλλογή.

Πήγα χθες να δω ένα μελίσσι υποψήφιο για σμηνουργία.


Όταν έχεις 19 τελάρα πληθυσμό  και στο 20ο γλώσσες αν μη τι άλλο είσαι το μελίσσι με τις περισσότερες πιθανότητες για σμηνουργία. Του δίνω συνεχώς δουλειά να κάνει για να μη φύγει. Η μάνα είναι χρονιάρα (Μάης 2010). και όπως λένε "Μελίσσι με χρονιάρα μάνα δεν φτύνει (σμηνουργεί) αν έχει δουλειά να κάνει".Έλα ντε που στη μελισσοκομία, όπως και γενικά στη ζωή δεν υπάρχουν κανόνες χωρίς εξαιρέσεις.

Απ αυτό το περίμενα και απ αλλού μου βγήκε.
Την ώρα λοιπόν που του έπαιρνα ένα τελάρο γόνο για να φτιάξω μια παραφυάδα, γέμισε ο τόπος έξω μέλισσες. Βλέπω δεξιά, τίποτα. Στα αριστερά όμως κάτι συμβαίνει, στο τελευταίο μελίσσι γίνεται η μεγάλη έξοδος,
Γιατί να φεύγει ένα μελίσσι με 12 τελάρα πληθυσμό;Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα επειδή είχε χρονιάρα μάνα και αρκετή δουλειά να κάνει.
Το μόνο που σκέφθηκα είναι ότι επειδή είναι σχεδόν όλη μέρα στη σκιά, μήπως δεν του άρεσε το μέρος και ψάχνει να βρεί κάτι καλύτερο και επ ευκαιρία να πολλαπλασιαστεί και το είδος.

Ήξερα ότι τα μελίσσια που είναι στη σκιά είναι επιθετικά στην επιθεώρηση, και με τη πρώτη ευκαιρία έλεγα να του αλλάξω θέση. Να λοιπόν και η ευκαιρία.

Βγαίνοντας λοιπόν από τη κυψέλη το σμάρι (πουλάκι, αφεσμός), άρχισε να πετάει σε μια έκταση περίπου 1 με 2 στρέμματα και σε ύψος από 1 έως 6 μέτρα περίπου πολύ αραιωμένο. Ίσως ο λόγος που στην αρχή έχει αραιό πέταγμα είναι να πάρει συλλέκτριες και από άλλα μελίσσια. Ίσως για να βρουν δημοκρατικά το καλύτερο προσωρινό σημείο.  Όσο πέρναγε η ώρα άρχισε να σμίγει και αφού εντόπισε το κλαδί που θα κρεμαστεί, άρχισε να συγκεντρώνεται σ εκείνο το σημείο.
Ξεκίνησε με μερικές μέλισσες και μετά έγινε ένα τσαμπί περίπου 6 με 7 τελάρα.
Πήρα λοιπόν ένα πενταράκι με 4 τελάρα (τα δύο με τροφές), όσα υπολόγιζα στην αρχή, ότι είναι το μελίσσι και το έβαλα δίπλα του να μπει σιγά-σιγά μέσα. Λίγος καπνός με το τσιγάρο και άρχισε δειλά η είσοδος.

Πήγα σε 2 ώρες περίπου να δω τι έγινε, αλλά το μισό ήταν ακόμη έξω.
Άναψα το καπνιστήρι και με ελαφριά καπνίσματα μπήκε μέσα και το υπόλοιπο.
Επειδή όμως δεν έχω άλλη κυψέλη και δεν θέλω παραπάνω μελίσσια (μου φτάνουν τα 15) θα το συνενώσω με το πιο αδύνατο λίγο πριν το θυμάρι.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται όλη η διαδικασία εκτός της εξόδου από τη κυψέλη.
Η έξοδος από τη κυψέλη γίνεται πολύ γρήγορα και ακολουθεί πέταγμα πάνω από τη κυψέλη και κατόπιν απομάκρυνση από τη κυψέλη με πολύ μεγάλο αραίωμα (δηλαδή μεγαλώνει πολύ η ακτίνα πτήσης του σμήνους). Τα υπόλοιπα με εικόνα.


Σμάρι (Πουλάκι, Αφεσμός). Βίντεο από την έξοδο ως τη συλλογή.


Προσπάθησα να το κόψω όσο μπορούσα για να μη κουράζει.

Όταν κάτι δεν το περιμένεις πάντα χάνεις την αρχή, όπως και με τις χελώνες στον Υμηττό.
Μόνο αν είσαι στημένος έχεις όλο το θέμα. Ε δεν είμαστε και επαγγελματίες!

Καλό Πάσχα σε όλους.


4 σχόλια:

explore.bees είπε...

Μήπως λέω μήπως ?? εκτός οτι έχτιζε γρήγορα αυτό το μελίσσι , έφτιαξε και βασιλοκέλια που δεν τα είδες έγκαιρα ,έφτιαξε αλλη μάνα που εδιωξε την παλιά ??
Οπως και να έχει καλή Ανάσταση να έχεις με υγεία σε εσένα την οικογένεια σου και τα ζωντανά σου .

Χρήστος Μαραγκός

melissokomia kritis είπε...

Καλή Ανάσταση με Υγεία.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Χριστός Ανέστη
Χρόνια Πολλά.
...Και καλορίζικο...

Γιάννης Γιάνναρος είπε...

Χρήστο, Λευτέρη, Θεοδόση
Εύχομαι χρόνια πολλά με υγεία!