Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Φράουλες Ολύμπου

Άγρια Φράουλα ή Φράουλα του δάσους (Fragaria Vesca)

Σε ένα ταξίδι μου στον Όλυμπο πριν 4 χρόνια και σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρα, αντίκρυσα άγριες φράουλες κάτω από τις καστανιές.
Δοκίμασα τον καρπό τους και ενθουσιάστηκα από την εξαιρετική τους γεύση.
Αποφάσισα  να πάρω τρία φυτά και να τα φυτέψω στο κτήμα, μήπως και ευδοκιμήσουν.
Τις φύτεψα σε τρία διαφορετικά μέρη.
Στα δύο που τα έβλεπε πολύ ώρα ο ήλιος η μεταφύτευση απέτυχε.

Στο τρίτο σημείο όμως αναπτύχθηκε πάρα πολύ καλά και πολλαπλασιάστηκε πολύ γρήγορα, με τους στόλωνες που βγάζει και χωρίς φροντίδα..
Το μέρος αυτό ήταν στη βόρεια πλευρά του σπιτιού, ημισκιερό και με αρκετή υγρασία.
Προφανώς μοιάζει πολύ με το φυσικό τους περιβάλλον.

Οι φράουλες που παράγουν είναι μικρές, αλλά έχουν υπέροχη γεύση.
Η καρποφορία ξεκινά από μέσα Μαίου και κρατά σχεδόν όλο το Καλοκαίρι.
Το παράξενο είναι ότι φέτος βρίσκω τους καρπούς λίγο μεγαλύτερους από πέρυσι.

Άγρια φραουλιά Ολύμπου Ανθισμένη


Αγριες φράουλες Ολύμπου


Στόλωνες σε φράουλα του δάσους



Άγριες φράουλες μικρές αλλά με υπέροχη γεύση



4 σχόλια:

Grypas είπε...

Μια πιθανή ερμηνεία για τους μεγαλύτερους καρπούς είναι να έχει εκεί κοντά και ήμερες φράουλες οπότε με την επικονίαση να επιρεάστηκαν! Καλοφάγωτες!!!

Unknown είπε...

Δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές που είναι μέσα στο δάσος γιατί το μέρος που έχει το χώμα είναι δηλητηριασμένο, γι αυτό και μεγάλωσαν. Οι καλλιέργειες όλες γύρο γύρο είναι μέσα στα χημικά που όλοι το έχουν πάρει για πλάκα να χρησιμοποιούν χημικά. Εάν πεις στου αγρότες να ψάξουν να βρουν αυτό το φυτό και να πάρουν κομμάτια από την ρίζα και να την φυτέψουν στα χωράφια, τα χαιβάνια θα σου πούνε δεν βγάζει μεγάλη παραγωγή, ενώ δεν ξέρουν ότι η μικρή ποσότητα που βγάζουν θα τους δώσει 10 € το κιλό και όχι 5 €. Και προτειμάνε να παίρνουν σπόρους που καμία σχέση δεν έχουν με την φύση αφού και οι 602 ποικιλίες φράουλας που υπάρχουν στον κόσμο είναι δημιούργημα επιστημόνων που δημιούργησαν σπόρους αφύσικους που βγάζουν μεγάλες φράουλες οι οποίες όμως είναι ευαίσθητες για να μπορεί η κωλοβιομηχανία να πουλάει δηλητήρια για να μην κολλάνε αρρώστιες, ψείρες, κ.α.π. που οι ίδιοι οι επιστήμονες δημιούργησαν, για χάρη του χρήματος.

Ενώ οι φράουλες του δάσους δεν έχουν ανάγκη κανένα φάρμακο και τίποτα, ούτε ψείρες φέρνουν, ούτε αρρώστιες ούτε τίποτα.

Εγώ είμαι από Νάουσα και εδώ έχουμε τα δάσος του βερμίου. Τι μέγεθος έχει το φυτό αυτό και σε τι σημεία το βρίσκουμε, εάν ξέρεις να μου πεiς;;

Γιάννης Γιάνναρος είπε...

Γιάννη το μέγεθος του φυτού Αγριας Φράουλας είναι περίπου το ίδιο με της κοινής που ξέρεις.
Η διαφορά είναι μόνο στο καρπό, που είναι πολύ πιο μικρός και γευστικός.
Το φυσικό της περιβάλλον είναι οι σκιές των δέντρων, γι αυτό και αναπτύχθηκαν στο βόρειο και σκιερό μέρος του σπιτιού μου.
Σε μια χειμωνιάτικη μου εκδρομή στην Πίνδο είδα και κει πολλές Αγριοφραουλιές.
Θα μου φανεί παράξενο να μη βρεις και στο Βέρμιο κάτω από δέντρα (κυρίως Καστανιές που είναι πλατύφυλλες) και σε υψόμετρο ίσως πάνω από 800 μέτρα.

Οι καρποί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες (Βροχή, Υγρασία) και τη θέση του κάθε φυτού είναι μικρότεροι ή μεγαλύτεροι. Αυτό παρατήρησα 5 χρόνια μετά τη δημοσίευση.

Unknown είπε...

Οι αγριοφραουλες που παραγονραι σε μερος με περισοτερο ηλιο εχουν πιο γλυκια γευση και μεγαλυτερο καρπο,αυτο εξαρταται επισης απο την αποσταση φυτευσης μεταξυ των φυτων και τη λιπανση (κοπρια κτλπ)