Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

Clematis cirrhosa. ( Αγράμπελη ή κληματίδα )

Πάντα είχα την απορία, από που προέρχεται η άσπρη γύρη, που μπαίνει σε τόσο μεγάλες ποσότητες στη κυψέλη τις αλκυονίδες μέρες στον Υμηττό.Φέτος ανέβηκα λίγο πιο πάνω στο φαράγγι, αφού αυτή ήταν η πορεία των μελισσών προς τη κυψέλη..
Στο δρόμο άκουσα ένα γνώριμο βουητό, γυρίζω το κεφάλι αριστερά και αντικρίζω ένα ανθισμένο αναρριχώμενο φυτό. Πλησιάζω περισσότερο και βλέπω τα άσπρα άνθη γεμάτα μέλισσες με άσπρη γύρη στα πόδια τους.
Ποιο όμως είναι αυτό το φυτό;

Με μια αναζήτηση στο Ίντερνετ βρήκα το όνομα του.

Clematis cirrhosa
Κληματίδα η κιρρώδης ή αγράμπελη ή κληματίδα.

Η κληματίδα η κιρρώδης είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που ανθίζει το Χειμώνα.
Την είδα να αναρριχάται μόνο σε πουρνάρια παρέα με τον αρκουδόβατο (ένα άλλο αναρριχώμενο φυτό).
Αποφεύγει τα πεύκα σε αντίθεση με τον αρκουδόβατο.
Οι μέλισσες την επισκέπτονται για το νέκταρ και την άσπρη γύρη της.
Μια γύρη πολύ σημαντική για ένα καλό ξεκίνημα.
Μελίσσια που κεραφίζουν στις αλκυονίδες πολύ δύσκολα χάνονται το Χειμώνα.


Η ανθοφορία της Αγράμπελης ακολουθεί την ανθοφορία της θυμελαίας και προηγείται με τη σειρά της γαλατσίδας του ασφόδελου και της αγριοαμυγδαλιάς πάντα για τον Υμηττό.
2 σχόλια:

Δημήτρης Κ. είπε...

Δεν είναι αγράμπελη αυτό κάνεις λάθος . Η αγράμπελη ανθίζει Ιούνιο μέχρι σχεδόν όλο το καλοκαίρι μετά το σπάρτο και το αλογοθύμαρο. Δεν το επισκέπτονται συχνά οι μέλισσες και δίνει γύρη και νέκταρ μόνο το μεσημέρι. Δεν ξέρω όμως και τι φυτό είναι αυτό που εικονίζεται , μάλλον πρέπει να το ξαναψάξεις....

Δημήτρης είπε...

Δεν κάνει λάθος ο Γιάννης φίλε συνονόματε,μην μπερδεύεσαι!
Στο γένος Κληματίς υπάρχουν περισσότερα από 160 είδη.Εσύ πολύ σωστά γράφεις για την αγράμπελη που ανθίζει Ιούνιο-Ιούλιο αλλά είναι η Clematis flammula.Αυτή η κληματίδα ή αγράμπελη που παρουσιάζει εδώ ο Γιάννης είναι η Clematis cirrhosa.Ανήκει δηλαδή στο ίδιο γένος μ'αυτή που λες εσύ αλλά είναι άλλο είδος.Απίστευτη η φύση!!!