Για να δουλέψει το πεύκο και να πάρουμε μέλι θέλει 4 προυποθέσεις
Η Πρώτη είναι, το πεύκο να έχει εργάτη.
Όσο πιο μεγάλος ο πληθυσμός τους τόσο καλύτερα.
Εντοπίζουμε ένα πεύκο με χαμηλά κλαδιά και εύκολη πρόσβαση
Αφού το εντοπίσουμε, βλέπουμε σε κλαδιά μικρά κάτω από ένα εκατοστό, αν υπάρχει βαμβακάδα.
Αυτό το κλαδί έχει βαμβακάδα σε δύο διπλανά σημεία.
Ας δούμε τι γίνεται από κάτω.
Βγάζουμε το φλοιό στα δύο σημεία και βλέπουμε τον εργάτη φωλιασμένο.
"Ο εργάτης φώλιασε".
Ετοιμάζεται λοιπόν για τη δεύτερη μελιτοέκριση, ή "πρώτο βάρεμα".
Αφού άλλαξε κουστούμι πρώτα ο κύριος, καλύπτεται με τη βαμβακάδα για προστασία και σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμος να δώσει μέλι.
Ο πληθυσμός τους είναι πάρα πολύ μεγάλος φέτος.
Ο εργάτης στο πρώτο βάρεμα, έχει μήκος περίπου 1 χιλιοστό και πλάτος μισό χιλιοστό.
Αλλά είναι τόσο μεγάλος ο πληθυσμός που δεν μετριέται.
Η πρώτη προυπόθεση λοιπόν ικανοποιείται και μάλιστα στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Η δεύτερη είναι το πεύκο να έχει χυμούς.
Πως το βλέπουμε αυτό:
Σ ένα πεύκο με νέα τομή βλέπουμε τη συχνότητα που στάζει το ρετσίνι.
Σε κάποιο άλλο πεύκο βλέπουμε πόσο γεμάτο είναι το σακουλάκι με ρετσίνι.
Αν αυτό δεν μας λέει τίποτα, τότε ρωτάμε το φίλο Λεωνίδα που εκμεταλλεύεται τα πεύκα.
Ο Λεωνίδας λέει ότι η φετινή παραγωγή είναι πολύ καλή.
Οι πολλές βροχές που είχε φέτος δεν πήγαν χαμένες.
Βοήθησαν το πεύκο να έχει πολλούς χυμούς.
Και η δεύτερη προυπόθεση ικανοποιείται πλήρως.
Εργάτη καλό έχουμε! Πολλούς χυμούς έχουμε!
Η τρίτη προυπόθεση είναι η υγρασία.
Και η τέταρτη η θερμοκρασία.
Για τις δύο τελευταίες έχω αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση.
Πεύκο και Μέλι. Iκανή και αναγκαία συνθήκη.
Οι δύο πρώτες είναι μεσοπρόθεσμες και πιο σταθερές.
Οι δύο τελευταίες είναι βραχυπρόθεσμες και αλλάζουν από μέρα σε μέρα ή ακόμη και από ώρα σε ώρα.
Εδώ είναι και το ρίσκο του μελισσοκόμου, να μεταφέρει τα μελίσσια στο πεύκο τον Αύγουστο.
Αν ο καιρός δώσει αρκετές ώρες πτήσης, τότε εξασφαλίζεις μια καλή παραγωγή.
Διαφορετικά το Σεπτέμβρη με Οκτώβρη στο 2ο βάρεμα, που είναι πιο σίγουρο.
Το πρόβλημα για φέτος είναι ότι δεν πέφτει η ελάχιστη θερμοκρασία, ενώ έχουμε καλή υγρασία.
Όλα είναι έτοιμα και περιμένουμε το καιρό.
Επιστροφή στο πεύκο και μέλι.
Η Πρώτη είναι, το πεύκο να έχει εργάτη.
Όσο πιο μεγάλος ο πληθυσμός τους τόσο καλύτερα.
Εντοπίζουμε ένα πεύκο με χαμηλά κλαδιά και εύκολη πρόσβαση
Πεύκο
Πεύκο μικρό κλαδί με βαμβακάδα
Ας δούμε τι γίνεται από κάτω.
Εργάτης Πεύκου
"Ο εργάτης φώλιασε".
Ετοιμάζεται λοιπόν για τη δεύτερη μελιτοέκριση, ή "πρώτο βάρεμα".
Αφού άλλαξε κουστούμι πρώτα ο κύριος, καλύπτεται με τη βαμβακάδα για προστασία και σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμος να δώσει μέλι.
Ο πληθυσμός τους είναι πάρα πολύ μεγάλος φέτος.
Πεύκο μέγεθος εργάτη στο 1ο βάρεμα
Αλλά είναι τόσο μεγάλος ο πληθυσμός που δεν μετριέται.
Η πρώτη προυπόθεση λοιπόν ικανοποιείται και μάλιστα στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Η δεύτερη είναι το πεύκο να έχει χυμούς.
Πως το βλέπουμε αυτό:
Ρετσίνι Πεύκου νέα τομή
Πεύκο ρετσίνι
Αν αυτό δεν μας λέει τίποτα, τότε ρωτάμε το φίλο Λεωνίδα που εκμεταλλεύεται τα πεύκα.
Ο Λεωνίδας λέει ότι η φετινή παραγωγή είναι πολύ καλή.
Οι πολλές βροχές που είχε φέτος δεν πήγαν χαμένες.
Βοήθησαν το πεύκο να έχει πολλούς χυμούς.
Και η δεύτερη προυπόθεση ικανοποιείται πλήρως.
Εργάτη καλό έχουμε! Πολλούς χυμούς έχουμε!
Η τρίτη προυπόθεση είναι η υγρασία.
Και η τέταρτη η θερμοκρασία.
Για τις δύο τελευταίες έχω αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση.
Πεύκο και Μέλι. Iκανή και αναγκαία συνθήκη.
Οι δύο πρώτες είναι μεσοπρόθεσμες και πιο σταθερές.
Οι δύο τελευταίες είναι βραχυπρόθεσμες και αλλάζουν από μέρα σε μέρα ή ακόμη και από ώρα σε ώρα.
Εδώ είναι και το ρίσκο του μελισσοκόμου, να μεταφέρει τα μελίσσια στο πεύκο τον Αύγουστο.
Αν ο καιρός δώσει αρκετές ώρες πτήσης, τότε εξασφαλίζεις μια καλή παραγωγή.
Διαφορετικά το Σεπτέμβρη με Οκτώβρη στο 2ο βάρεμα, που είναι πιο σίγουρο.
Το πρόβλημα για φέτος είναι ότι δεν πέφτει η ελάχιστη θερμοκρασία, ενώ έχουμε καλή υγρασία.
Όλα είναι έτοιμα και περιμένουμε το καιρό.
Επιστροφή στο πεύκο και μέλι.
10 σχόλια:
Μακαρι να πανε καλα για ολους.
Μπραβο Γιαννη για την αναρτηση.
ΜΗΤΣΟΣ
Οι πληροφορίες σου Γιάννη είναι πολύ χρήσιμες
Σε ευχαριστούμε.
Μπράβο πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το πεύκο, ελπίζουμε να δώσει εφέτος μέλι γιατί μετά τον έλατο που δεν πήραμε σταγόνα δεν θα αντέξουμε το ίδιο και με το πεύκο και μάλιστα συνεχόμενα.
Πραγματικός θησαυρός κάτι τέτοιες αναρτήσεις!
Εύγε!! Για να μαθαίνουμε και εμείς οι νέοι.
Πολύ κατανοητή ανάρτηση, μπράβο Γιάννη !!
Μπράβο Γιάννη πολύ καλή ανάρτηση
και κάτι ακόμη εν όψη του καλοκαιριού τα πεύκα και τα μάτια μας μεγάλη προσοχή από όλους στο θέμα της φωτιάς
να είσαι καλά φίλε μου
Καλημέρα.
Ήδη άρχισε και φαίνεται να γίνεται καλή δουλειά.
Χθες ξεκίνησε.
Σήμερα, δεύτερη μέρα, φάνηκε πιο καλά στη κυψέλη.
Καλή συνέχεια.
Τελικά τα αηδόνια σου πήραν το μυαλό και άλλων, και όχι μόνο το δικό μου.
Χθες μίλησα στο τηλέφωνο με το φίλο μας Κ Χρήστο Αργυρίου [Καναδό] και εκτός απ τους χαιρετισμούς που μου είπε να μεταβιβάσω σε σένα και στους άλλους φίλους μου είπε πως με τα αηδόνια μέθυσε δύο φορές , μία από νοσταλγία για την πατρίδα που μικρός άκουγε το κελαίδισμα στο χωριό του και μία απ το τσίπουρο που ήπιε.
Να είσαστε καλά!
Τελικά το πρώτο βάρεμα πήγε πολύ καλά, όσοι τα έφεραν χαμογελάνε.
Δημοσίευση σχολίου